Psycholoog Sint-Niklaas

Stress en burnout therapie in Sint-Niklaas

Voorkomen is beter dan genezen

Een burnout is het laatste redmiddel van je lichaam (en je geest). De noodrem. De burnout is het gevolg van een langdurig proces van overspanning. Als je eenmaal een burnout hebt, heb je geen smoesjes meer om jezelf niet serieus te nemen.

Daarom wil ik het eerst even hebben over alles wat er gebeurt vóór een burnout.

In de meeste gevallen ben je niet meer gelukkig in je baan. De dingen waar je eerst energie van kreeg vallen je zwaar. Je bent vermoeid. Niet lekker moe, maar vermoeid. Je hebt een kort lontje, slaapt slechter. Over het algemeen ben je cynischer óf gelatener. Al met al heb je eigenlijk geen idee meer waarom je aan het doen bent wat je doet.

Let op! Niet alles is een burnout.

Je weet waarschijnlijk heel goed van jezelf of je lekker in je vel zit of niet. En als je jezelf niet voorliegt weet je ook dat je er wat aan moet doen (ook al weet je misschien niet wat).

Je doet jezelf een plezier door hulp van buiten te zoeken. In de eerste plaats omdat een deskundige je kan helpen uitvinden waar hem de schoen wringt. Veel symptomen van een burnout kunnen ook heel goed op somberheid wijzen bijvoorbeeld, of zingevingsproblemen.

Kans voor verandering

In ieder mensenleven zijn een aantal momenten aan te wijzen dat het roer broodnodig om moest. Momenten waarop alles bij elkaar lijkt te komen. Momenten waar je op terugkijkt en denkt: ‘het was blijkbaar allemaal nodig om mij te dwingen stappen te zetten.’ In veel gevallen is een burnout zo’n moment.

Bijna iedereen die uit een burnout komt, voelt zich als mens gegroeid. Je bent meer te weten gekomen van jezelf. En je weet nu heel goed wat écht belangrijk is. Je hebt ook gezien hoe veelzijdig en vindingrijk jij bent op het moment dat je tot de kern komt.

De meeste mensen voelen zich positiever over hun relatie, voelen meer ‘pluk de dag’, kunnen weer lachen als vroeger, voelen zich gezonder en genieten van de kleine dingen.

Dus ook zingeving en persoonlijke groei

Naast ‘klassieke’ burnout behandeling is zingeving en persoonlijke groei dan ook een belangrijk onderdeel van de behandeling. Het is belangrijk dat je tot rust komt, maar het is net zo belangrijk dat je jezelf hervindt en de keuzes kunt blijven maken die voor jou écht belangrijk zijn.

Verzameling ongrijpbare klachten?

Wees het voor. Misschien heb je nu nog geen burnout, maar herken je wel een aantal van de symptomen en klachten die ik omschrijf. Misschien maak je je zorgen. In dat geval wil ik je met klem op het hart drukken eens te bellen of mailen.

Direct hulp nodig?

Maak een afspraak.

Over mijzelf

Psycholoog Sint Niklaas
Het is voor mij nog altijd wonderbaarlijk, als ik iemand met klachten van binnen vooruit help.
Alexander Mikolon

In therapie

De behandeling die ik geef is gericht op inzicht. We praten. We duiden. We leren. Daarbij schuwen we geen enkel onderwerp; zaken die nu spelen, situaties in het verleden, maar ook dromen, en beelden die spontaan opkomen.
Lees meer

Heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact met mij op!


Compsy